Що робити (а що не можна), аби не примерзали двірники

Двірники, що примерзли до лобового скла — типова ситуація не тільки для зими, але й для пізньої осені. Ситуація неприємна не тільки тим, що склоочисник втрачає функціональність, але й тим, що інколи можна сильно пошкодити механізм приводу двірників або електричні компоненти. Що робити, аби двірники не примерзали до скла, знають експерти магазину запчастин VBavto.

Догляд за двірниками автомобіля на холоді

Немає сумнівів, що першою реакцією водія на заблоковані двірники буде спроба «фізичного вивільнення». Тобто, віддерти їх від скла руками. Так робити не рекомендують, тому що банально можна пошкодити гумові леза або каркас. У такій ситуації досвідчені водії чинять по-різному.

Як відігріти двірники взимку

  1. Прогріваємо двигун та спрямовуємо тепле повітря від пічки максимально на лобове скло. Рано чи пізно леза двірників відтануть та будуть рухомими. Спосіб дієвий, але досить довгий. 
  2. Проливаємо місце контакту щіток зі склом зимовим омивачем, що не замерзає. Зимовий омивач для скла у будь-якому випадку має бути в арсеналі автомобіліста. Якщо раптом його немає, використовуємо будь-яку спиртовмісну рідину. Щоправда, потім не завадить протерти фарбу від слідів рідини.
  3. Можна також використовувати теплу воду, тільки ні у якому разі не гарячу — скло просто лусне від перепаду температур.
  4. Найпростіший метод — якщо дозволяє час та умови, можна загнати машину у тепле приміщення, де скло відтане природним шляхом. 

Також не варто намагатись вмикати двірники взимку до повного розмороження. Це може призвести до руйнування механізму приводу двірників або пошкодити електродвигун або редуктор. Навіть у випадку, коли замерзлі щітки зрушать з місця, є вірогідність пошкодити поверхню скла або гумові леза двірників.

Як уникнути примерзання двірників до скла

Аби уникнути складнощів з розморожуванням двірників на холоді, більшість водіїв просто підіймають їх та залишають у такому стані до ранку. Така практика небезпечна тим, що робоча пружина, що притискає важіль до скла, з часом розтягується. В результаті притисне зусилля стає недостатнім для ефективного очищення скла, під час роботи склоочисників у штатному режимі на склі лишаються смуги, неочищені ділянки тощо.

Тому варто вчинити одним з цих способів:

  1. Лишаємо двірники у вертикальній позиції. Волога буде стікати, таким чином вірогідність примерзання зменшиться. При цьому бажано вирівняти температуру в салоні з вуличною — просто добряче провітрити салон перед стоянкою.
  2. Перешкоджаємо контакту гумового леза зі склом. Для цього використовуємо копійчані канцелярські затискачі. Перед стоянкою вони встановлюються на важіль, а перед початком руху знімаються.
  3. Підкладаємо під важіль будь-який предмет, що не даватиме щіткам торкатися скла. Мінус у тому, що ці предмети треба або возити з собою, або постійно шукати нові. Втім, підійде навіть коробок сірників.
  4. Обробляємо гумові леза силіконовим спреєм. Діє не на сто відсотків, але у більшості випадків запобігає примерзанню.
  5. Заводський утримувач, якщо знайдеться у продажу. Великий його плюс у тому, що він автоматично прибирається, коли склоочисники починають працювати.

Таким чином можна уникнути примерзання щіток склоочисників до скла та суттєво збільшити їх термін служби.