Який вибрати акумулятор для автомобіля

Розповідаємо, як вибрати акумулятор, щоб без проблем запускати машину і в зимові морози, і в літню спеку.

Ємність акумулятора

Буквально означає, скільки разів поспіль можна прокрутити стартер у двигуні при мінусовій температурі. Потужність вимірюється в А/год.

Для легкових автомобілів акумулятори випускаються ємністю від 45 до 66 А/год. У більшій кількості представлені АКБ об'ємом 60 А/год — підходять для машин з бензиновим двигуном об'ємом 1,3-1,9 л. Маркування акумулятора з потужністю 75-90 А/год означає, що пристрій підходить для дизельних авто та позашляховиків з об'ємом двигуна більше 3-х літрів.

Теоретично, в легкове авто можна поставити батарею більшої потужності, але:

Висновок — встановлювати акумулятор за характеристиками, які зазначені в техпаспорті, або замовити модель, ідентичну встановленій батареї.

Пусковий струм

Характеристика, яка, мабуть, важливіша за ємність. Показує, яку максимальну величину струму віддає АКБ у момент старту (перші 10-30 секунд), якщо температура повітря надворі нижче -15 °C. Що вище показник, то швидше запускається мотор.

Згідно з міжнародною класифікацією, є три основні стандарти позначень пускового струму:

Всі вони між собою відрізняються, тому що струм холодного прокручування вимірюється за різними методиками — різниця в напрузі та часі експерименту. Для бензинових двигунів середній показник у межах 255 А, для дизельних — 300 А.

Рекомендація. Перед тим, як оформити замовлення на покупку конкретної моделі, уважно вивчіть етикетку. При можливості краще брати АКБ з великим показником струму. Це гарантія того, що двигун без проблем заведеться навіть у сильний мороз.

Розміри акумуляторів

Залежно від ємності та марки авто акумулятори відрізняються за розмірами. У легкових машинах зустрічаються батареї двох типів:

Місце для встановлення розраховане за габаритами батареї, тому поставити модель більшого/меншого розміру навряд чи вийде. Виняток — модифіковані моделі авто.

Тип кріплення

На автомобілях європейського виробництва акумулятор кріпиться за допомогою спеціальних пластин. В азійських автомобілях такі виступи відсутні, акумулятор фіксується планкою за допомогою шпильок.

Полярність

Може бути пряма та зворотна.

При прямій полярності позитивний електрод знаходиться ліворуч, що характерно для автомобілів вітчизняного виробництва. На іномарках, навпаки, праворуч.

Щоб дізнатися про полярність автомобільного акумулятора, подивіться в інструкцію, там є розшифровка АКБ або, уважно розгляньте корпус пристрою, напевно знайдуться підказки у вигляді "+/-".

Обслуговування акумулятора

В середньому, термін експлуатації акумуляторів становить 3 роки. Після закінчення терміну експлуатації властивості електролітичної рідини зменшуються і АКБ втрачає свої початкові функції.

Для акумуляторів, які не обслуговуються, все простіше. Вони служать понад 6 років без проблем, оскільки рівень рідини там регулюється самостійно.

Обслуговуючі акумулятори вимагають постійного контролю та своєчасного заливу потрібних рідин, оскільки порушення водно-кислотного балансу призводить до поступової втрати заряду. Тому, коли ваш акумулятор почав значно гірше працювати і більше не тримає заряд, обовязково проведіть діагностику та визначить чи потребує акумулятор заливу дистильованої води, чи електроліту.

Дата виготовлення

Одним з найважливіших критеріїв при виборі АКБ є дата випуску, тому що поки батарея лежить на полицях магазину, в ній вже проходять хімічні реакції, внаслідок чого термін експлуатації буде знижений; характеристики будь-якої акумуляторної батареї в процесі тривалого зберігання погіршуються. Інформація про дату виготовлення зашифрована у коді на корпусі. У кожного виробника своє маркування. Більш детально про те, як розшифрувати маркування дати виготовлення, можна дізнатись у нашій статті "Дата виготовлення, термін зберігання та розшифровка Акумулятора Bosch".

Бренд та магазин

Менш відомі фірми приваблюють доступною ціною, але їхня якість може бути сумнівною. Акумулятори Varta та акумулятори Bosch виправдовують високу вартість своєю бездоганною якістю та надійністю.

Вибір торгової марки — справа кожного автомобіліста. Проте рекомендуємо купувати товар у перевіреному магазині, де підтверджують оригінальність та якість продукту.

Зверніть увагу на акумулятори, які мають великий попит серед покупців. Ми підібрали для вас чотири оптимальні варіанти.

Аккумулятор Bosch S4 60Ah (S4 006) R (+/-)

Лінійка акумуляторів Bosch S4 поєднала в собі кріплення азіатських і європейських корпусів. Акумулятор Bosch S4 60Ah завдяки універсальності ідеально підходять для забезпечення високої продуктивності і надійності в широкому діапазоні режимів застосування і для різних типів транспортних засобів.

Переглянути в магазині

Аккумулятор Bosch S561Ah (S5 004) R (-/+)

Модель із серії Bosch S5 Silver Plus. Батарея призначена для використання у автомобілях бізнес-класу. Забезпечує швидкий старт двигуна та стабільну роботу всіх додаткових електронних систем. Рекомендована для бензинових та дизельних авто.

Переглянути в магазині

Акумулятор Varta Silver Dynamic 110Ah/920A

Від своїх аналогів відрізняється ціною, але, враховуючи термін придатності, акумулятор Silver Dynamic більш економічний. Ця батарея не має аналогів серед АКБ інших виробників. Пристрій запатентований, тому випускати їх може лише німецький виробник Varta. Технічні характеристики за посиланням нижче.

Переглянути в магазині

 

Акумулятор Varta Blue Dynamic 70Ah-12v

Серія Blue Dynamic — класичні батареї з рідким електролітом. Поєднують у собі німецьку якість та доступну ціну. Цей бюджетний акумулятор стане надійним помічником в живленні авто, навіть якщо на борті встановлено багато додаткових пристроїв.

Переглянути в магазині

Перевірка акумулятора при покупці

Показник напруги повинен бути в діапазоні 12,5-12,7 В, а заряду не нижче 12,5. В іншому випадку потрібно буде підзаряджати, що не зовсім добре для нового пристрою.

Корисні поради

На завершення кілька рекомендацій, як купити найкращі акумулятори з максимальним терміном дії.

  1. Перевірте реле заряджання вашого авто. Норма — 13,8-14,5 В.

  2. Підзарядіть новий акумулятор малим струмом протягом 2-3 годин.

  3. Не розряджайте батарею повністю.

  4. Контролюйте заряд. При поодиноких поїздках на короткі відстані візьміть за правило заряджати батарею раз на місяць за допомогою зарядного пристрою змінного струму.

  5. Слідкуйте за клемами та очищайте їх від окису, інакше це може стати причиною не повної зарядки акумулятора.

І про те, скільки заряджається батарея. Новому акумулятору достатньо близько 9 годин, тоді як для зарядки старого пристрою може знадобитися більше ніж доба.

Вчасне виявлення проблем з акумуляторами забезпечить відмінну роботу вашого транспортного засобу!