Дата виготовлення, термін зберігання та розшифровка Акумулятора Bosch

Експлуатація будь-якого автомобіля неможлива без справного акумулятора, який повинен забезпечувати швидкий запуск двигуна за будь-якої температури та благополучно підтримувати роботу всіх електроприладів на борту. При виборі автомобільного акумулятора важливо звертати увагу не тільки на бренд, але й на дату випуску, тому що поки він лежить на полицях магазину, в ній вже проходять хімічні реакції, внаслідок чого термін експлуатації буде знижений; характеристики будь-якої акумуляторної батареї в процесі тривалого зберігання погіршуються. У цій статті ми розберемося як розшифровується маркування акумулятора Bosch і як дізнатися про дату випуску.

Винятком із правил можуть стати сухозаряджені, GEL, EFB або AGM батареї. В інших випадках батареї мають ефект «старіння». Виробники не пишуть дату випуску у зручному для людини форматі, вони її шифрують у спеціальному коді.

Також там може бути закодована:

Це зроблено для того, щоб можна було легко відстежити партію, та для споживача найголовніше це дата випуску, тому що знаючи, що приблизний термін служби АКБ Bosch 5-7 років можна буде дізнатися скільки вже часу минуло і коли він може вийти з ладу.

Де знаходиться маркування акумуляторів Bosch? Досить часто автолюбителі навіть уявлення не мають, де знаходиться і як має виглядати маркування акумулятора Bosch.

Найчастіше вона знаходиться на кришці:

Потрібно уважно оглянути та спробувати знайти послідовність, що не дуже чітко проглядається, із значків, що починаються з великої літери – це і є подана у вигляді коду інформація, в якій зашифровані дані про дату випуску акумулятора.

Важливо! У різних моделей АКБ Bosch зазначений напис може розташовуватись у різних місцях лицьової поверхні корпусу або лабіринтної кришки.

Дата випуску Акумуляторів

Розглянемо маркування дати випуску на прикладі акумулятора BOSCH 74Ah 12V (S4008). Даний АКБ має маркування: CАC173072 0879. Де четвертий символ “1” – остання цифра року випуску (2021). П’ятий та шостий символ “73” – код місяця (Травень). Таким чином розшифровуються інші аналогічні коди АКБ (можна скористатися таблицею).

Таблиця розшифровки АКБ:

Розшифровка додаткових кодувань. Крім 13-ти значного серійного номера на корпусі ще є шестизначний код із цифр (SAP) і чотиризначний з букв (FIFO).

Дата активації зашифрована у першому символі, решта для внутрішнього використання.

Який термін служби акумуляторів Bosch? Найважливішою характеристикою будь-якої акумуляторної батареї є її термін служби, протягом якого вона справно виконує всі свої функції. На практиці відмічено, що АКБ Bosch відрізняються досить великим розкидом цього показника (в середньому від 2-х до 10 років). Фахівці відзначають, що це пояснюється безліччю різних факторів, які зводяться, зрештою, до рівня якості обслуговування та умов експлуатації.

При нормальному обслуговуванні та своєчасному зарядженні батарея Bosch повинна прослужити від 5 до 7 років.

Саме ці умови і визначають реальні терміни придатності того чи іншого акумулятора і повинні братися до уваги при оцінці його поточного стану. А щоб хоча б приблизно знати, скільки ще прослужить даний АКБ – слід навчитися розшифровувати дату випуску, яка вказана на його корпусі або кришці.

Дата виготовлення акумулятора BOSCH AGM

На акумулятори Bosch AGM дата випуску наноситься інакше, ніж на звичайні АКБ серії цього виробника. Як приклад візьмемо акумулятор BOSCH AGM 95Ah 12V (S5A13). На задній площині корпусу даної батареї поруч із наклейкою є маркування, що складається з двох рядків.

Дата виготовлення зашифрована в нижній, що складається із десяти символів. Перші два вказують на рік випуску, другі два знаки – це порядковий номер тижня. Наступний (п'ятий) символ – номер для тижня.

Зверніть увагу:

Термін зберігання різних видів АКБ