Як підготувати машину до зими правильно

Навіть за умови досить м'якої зими, що останніми роками відвідує Україну, обробка авто перед зимою та виконання низки нескладних дій, є обов'язковою умовою безпечної та безпроблемної експлуатації. Фахівці магазину автозапчастин проаналізували основні проблеми автомобілістів взимку та діляться корисними порадами.

Навіщо потрібна підготовка автомобіля до зими

Будь-яке авто взимку працює в складних, а в деяких регіонах України, в екстремальних умовах. Існує ціла низка кліматичних та технологічних факторів, що впливатимуть на роботу вузлів та агрегатів у холодну пору року:

Все це невідворотно вплине на якість експлуатації та технічний стан авто, якщо не вжити нескладних заходів ще до настання перших холодів.

Які рідини потрібно міняти в автомобілі на зиму

Загустіння моторної оливи при низьких температурах — всім відомий факт. Втім, мало хто замислюється щодо наслідків такого ефекту. 

  1. Під час пуску двигуна колінвал повинен витратити набагато більше енергії.
  2. Відразу після пуску холодне масло не буде потрапляти до всіх запчастин, що труться. Особливо у головці блоку циліндрів. Це негативно вплине на їх ресурс.
  3. Швидке розрядження акумулятора та вихід його з ладу.
  4. Швидке зношення циліндро-поршньової групи, колінвалу.
  5. Висока витрата палива, втрата потужності.

Фахівці магазину VBavto рекомендують взимку застосовувати оливи з в'язкістю 10W, але краще 5W або 0W. Синтетична або мінеральна олива заливається згідно з вимогами виробника. Але варто пам'ятати, що для підготовки дизельного автомобіля до зими, клас моторної оливи (категорія якості) має бути як мінімум CD, а для бензинових двигунів — SJ. За посиланням ви можете ознайомитись з тим, як правильно підібрати моторне мастило для вашого авто.

Також варто уваги трансмісійне мастило для КПП, а тим більш мастило для автоматичних коробок. Якщо воно не мінялося згідно з регламентом довгий час, перед зимою вкрай важливо його замінити.

Окрім цього варто звернути увагу на якість та стан антифризу. Від цього буде залежати ефективність роботи опалювача, а також системи охолоджування в цілому. Тим більше, якщо протягом літнього періоду у систему охолодження доливалась вода, або антифриз іншої марки, наприклад, в аварійній ситуації, після ремонту тощо.

Якщо виконати ці перевірки вчасно, взимку авто працюватиме надійно та безпечно!