Підбір моторного масла для автомобіля: класифікація, різновиди, поради щодо вибору

Для того, щоб ваше авто їздило без перешкод, двигун повинен змащуватись якісною моторною оливою. Вона захищає деталі від сухого тертя та передчасного зношення, корозії, перегріву.

На жаль, на ринку автохімії зустрічається не тільки продукція від відомих виробників, а і її сурогат. На перший погляд, різницю між ними знайти складно. Але якщо знати, чому потрібно приділити увагу, ви легко зможете відрізнити оригінальні оливи для авто від мастил-підробок.

Як вибрати моторну оливу для автомобіля та відрізнити підробку

Виробники автохімії знають, що шахраї використовують назви відомих брендів для реалізації підробленої продукції. Тому вони наносять на пакування своїх товарів спеціальні знаки, які допомагають автомобілістам визначити справжність продукту. З цією ж метою використовуються фірмові кольори та інші засоби захисту.

Кришка та каністра

В оригінальній продукції каністра щільно закрита кришкою. Додатковим захистом служать плівка на шийці, гарантійне кільце, гравіювання на стику кришки та кільця. Кольори ємності та ковпачка відповідають стандартам затвердженими виробниками.

Етикетка

На подвійній етикетці текст добре продрукований, присутній переклад українською мовою. Крім маркування, вказані адреса виробника та контакти дистриб’ютора.

Дата виробництва

Дата та час розливу вигравірувані на упакуванні або надруковані якісною фарбою. Вказані номер каністри, завод, номер партії.

Ціна продукції на одному рівні з конкурентами

Найпростіший спосіб відрізнити підробку від оригіналу — порівняти каністру, яку ви збираєтесь купити, з зображенням на сайті виробника. Відомі бренди прописують особливості оригінальних пакувань. Це допомагає власникам авто легко визначитись з якістю придбаної продукції. Але найкращий спосіб, при якому не треба нічого перевіряти, — робити покупки продукції від виробника в перевіреному інтернет-магазині, в офіційного дистриб'ютора. Додатково у консультантів можна запитати відповідні документи.

Як правильно підібрати оливу за маркою автомобіля

Дехто купує після перегляду рейтингу моторних масел. Такі рейтинги, дійсно, спрощують вибір, якщо вони відповідають запитам клієнта. Але те, що підходить дорогим автомобілям, не завжди придатне для старенького седана. Тому, іноді вибір потрібно робити дещо інакше.

Правильно вибрати оливу для власного авто допоможе така послідовність дій:

Якщо ви не знаєте, як підібрати масло для авто, радимо скористатись автопідбором. Вкажіть у відповідних клітинках на сайті модель, марку авто, рік його виготовлення, тип двигуна та іншу важливу інформацію. Почекайте кілька секунд, поки система підбере потрібну продукцію.

Власникам авто з пробігом для старих моторів потрібне більш густе мастило. Воно утворить товсту плівку між деталями, що труться, та попередить їх швидке зношення. На такій оливі присутнє маркування 10W30 й 5W40.

Одним з лідерів в даній категорії є моторна олива Mobil Super 3000 5W40. Синтетичне моторне мастило Mobil Super 3000 можна застосовувати в сучасних двигунах різних типів (бензин, дизель, з турбіною або без), це масло забезпечує гарний захист двигуна, легкий пуск взимку, швидку прокачуваність всіма каналами. 

Для авто на газу рекомендовані оливи, в'язкісно-температурні властивості яких відповідають класам SAE: 20W-50, 15W-40, 10W-30, 10W-40.

Для гібридних авто потрібні синтетичні мастила з низькою в’язкістю. Оливи для японських авто дорожчі, але змащені ними деталі авто менше зношуються, двигун швидше прогрівається та менше закоксовується, зменшується кількість шкідливих вихлопів.

Якщо після підбору мастила залишились запитання, зверніться за допомогою до консультантів магазину VBavto.

Класифікація моторних олив

Ліцензія олив для авто перевіряється за світовими стандартами.

API

Класифікацією користуються компанії з видобування, перероблення та нафти, перевезення. Приклад стандартного маркування такий: API SM, CF, SM/CF.

Перша літера визначає тип мотора:

Друга літера визначає експлуатаційні якості олив. Чим далі стоїть буква за алфавітом, тим кращі властивості оливи. Запис через дріб вказує на універсальність, олива підходить для дизельних та бензинових двигунів. За виключенням, кожна наступна категорія є заміною попередньої.

В АРІ відсутні категорії SO, SK та SI. Останні дві букви використовуються одним з виробників олив для корейських авто як найменування серії.

ILSAC

Посилює попередні вимоги до олив. Вони повинні:

Всі масла стандарту всесезонні та енергозберігаючі. На сьогодні до нього входить 7 класів, три з яких застарілі. Щодо нових — для використання оливи GF-6B обов’язково необхідно мати відповідні рекомендації в сервісній книжці авто. В іншому випадку його використання може негативно вплинути на деталі двигуна.

ACEA

Це європейський аналог АРІ. В актуальній специфікації мастильні матеріали відповідають категоріям А/В, С та Е.

До першої з них входять три класи:

До категорії С належать оливи для двигунів класів від С1 до С5. Вони виготовлені відповідно до європейських екологічних стандартів. Мастила можуть використовуватись у двигунах з сажовими фільтрами та каталізаторами відновлення відпрацьованих газів.

В категорію Е входять оливи для дизелів, що працюють в складних умовах. Вони підходять для вантажних авто, тракторів, екскаваторів.

SAE

Визначає в’язкість олив, що діляться на категорії:

Тип за основою

В залежності від походження, оливи діляться на 5 груп. Мінеральні оливи І – ІІІ груп виробляються з нафти й мають різні способи та ступені очищення. Оливи IV та V груп виготовляються за технологією органічного синтезу й належать до синтетичних.

Мінеральні оливи в чистому вигляді сьогодні майже не використовуються, а синтетичні коштують майже у два рази дорожче. Тому, найбільш популярними є суміші на основі базових мастил ІІ та ІІІ груп з різним ступенем домішок чистої синтетики.

Купуючи оливу для двигуна, не забудьте про трансмісійне масло! Адже для довгої служби авто воно не менш важливе, ніж моторне.