Важливі речі які потрібно перевірити в гальмах автомобіля перед поїздкою

Діагностика гальмівної системи перед кожною поїздкою є важливою процедурою для забезпечення безпеки під час руху. Оскільки дана система відіграє ключову роль у забезпеченні зупинки транспортного засобу під час подорожі, тому важливо виявляти та усувати будь-які несправності. Розглянемо далі – найпоширеніші неполадки та поради як їх усунути. 

Найпоширеніші несправності гальмівної системи

Зношені гальмівні накладки

Найчастіша причина втрати ефективності гальм. Зношені накладки легко визначаються візуально, під час огляду через відкрите колесо. Строк їх служби становить від 30 000 до 60 000 км і залежить від типу водіння і середовища.

Витрати гальмівної рідини

Без належного контролю гальмівної рідини її кількість зменшиться, а якість погіршиться, що неодмінно відобразиться на якості гальм. Потрібно контролювати, щоб кількість рідини не була меншою норми, а в разі потрапляння води - негайно звернутися в СТО для заміни.

Затерті або пошкоджені трубки

Постійно перевіряйте гальмівні трубки на наявність тріщин, зламів або ознак затертості. Трубки повинні бути цілими, для забезпечення нормального функціонування. В іншому випадку - можлива розгерметизація системи, витік рідини, втрата ефективності або ж взагалі - відмова гальм. 

Проблеми з гальмівними дисками або барабанами

Проблема з даними елементами призводить до зниження ефективності гальм та заносу авто Проводити огляд потрібно на сертифікованому СТО, особливо актуально це зробити під час перевзування автомобіля з зимової гуми на літню, і навпаки. 

Розпізнавання несправностей гальмівної системи

Під час огляду або поїздки зверніть увагу на наступні аспекти:

Виправлення несправностей гальмівної системи

Після виявлення несправностей в гальмівній системі важливо вжити відповідних заходів для їх усунення:

  1. Заміна гальмівних накладок: змінюйте зношені накладки згідно з рекомендаціями виробника автомобіля (зазвичай це 30 000 - 60 000 км пробігу), або при виявленні механічних пошкоджень чи стирання металу на 2-3 мм.
  2. Поповнення гальмівної рідини: Постійно перевіряйте рівень рідини в бачку. Якщо туди потрапила вода або сторонні домішки - проведіть негайну заміну на сертифікованому СТО. 
  3. Ремонт або заміна трубок: огляньте свій автомобіль на зношеність трубок гальмівної системи, та проведіть заміну в разі виявлення дефектів.
  4. Обслуговування гальмівних дисків/барабанів: Проведіть обробку, шліфування або заміну гальмівних дисків або барабанів.Також змінюйте гальмівні накладки разом з заміною дисків, незважаючи на їх зношеність, адже в такому випадку можлива погана ефективність гальмівної системи. 

Гальмівна система є однією з ключових у автомобілях, тож важливо регулярно перевіряти її стан і вживати заходів для своєчасної заміни або ремонту, щоб ваша подорож була не тільки комфортною, але й безпечною.