Скільки палива споживає кондиціонер

Ми рідко замислюємось над тим, скільки нам коштує експлуатація автомобільного кондиціонера. Насправді це немаленькі гроші, якщо порівнювати з витратами на пальне, моторні оливи та експлуатаційні рідини. 

Скільки палива уходить на кондиціонер

Споживання палива системою кондиціонування повітря автомобіля може суттєво відрізнятися залежно від низки факторів. Всі їх врахувати неможливо, проте фахівці магазину запчастин VBavto провели дослідження та вияснили, скільки коштуватиме експлуатація кондиціонера.

Витрата бензину на кондиціонер

Загальновідомо, що використання кондиціонера може збільшити споживання палива на 8-10%, а в деяких випадках витрата палива на кліматичну систему може обійтись до 20% від всього спожитого бензину чи солярки. 

Спочатку варто ознайомитись з таблицею, в якій вказано скільки споживає кондиціонер та є порівнювальні дані.

Витрата бензину на кондиціонер

У таблиці враховано, що середня вартість умовного пального становить 50 гривень за літр, а кількість викидів — 2,3 кг на літр бензину. Як видно навіть з цих приблизних даних, річна вартість експлуатації кондиціонера — це та стаття витрат, якою краще не нехтувати.

Як зекономити на кондиціонері

З огляду на те, що в Україні кожний другий автомобіль з кондиціонером, потенціал економії за рахунок скорочення використання кондиціонерів немаленький. Є кілька стратегій, за допомогою яких можна зробити автомобільну кліматичну систему більш економічною:

  1. Опущені вікна на низьких швидкостях і використання кондиціонер на високих швидкостях знизить загальну витрату пального. Це пов'язано з тим, що опір, спричинений відкритими вікнами на високій швидкості, погіршить аеродинаміку, збільшить опір зустрічному повітрю.
  2. Виважене використання кондиціонера — встановлення саме такої температури, яка є необхідною, а не нижче, використання кондиціонера лише за нагальної потреби.
  3. Якщо в салоні дуже жарко, наприклад, після стоянки салон розпечений сонцем, спочатку потрібно проїхати декілька кілометрів з відкритим вікном. Це необхідно для того, аби розпечене повітря видуло з салону. Тільки після цього можна вмикати кондиціонер.
  4. Немає потреби вмикати кондиціонер, коли двигун працює на холостому ходу, а машина стоїть на місці. Ефективніше увімкнути кліматичну систему, коли автомобіль рушить з місця.
  5. Регулярне обслуговування системи кондиціонування забезпечить її більш ефективну роботу. В обслуговування входить перевірка стану, тиску та рівня фреону, стан компресора кондиціонера, радіатора та вентилятора.
  6. Порада для власників електромобілів — кондиціонер можна увімкнути перед поїздкою під час зарядження батареї. Це значно збільшить запас ходу та вбереже акумулятор від зайвих навантажень. Хоча б частково.

Як зекономити на кондиціонері

На витрату палива під час роботи кондиціонера впливає ціла низка факторів, перелічити які важко. Наприклад, розмір салону. Більший салон потребує більше часу та більше енергії для охолодження. Крім того, на витрату пального впливають стан системи кондиціонування та температура на вулиці.