Секрети прохолоди – коли і як заправляти автокондиціонер

Автомобільний кондиціонер став невід’ємною частиною комплектації сучасних авто. Завдяки автокондиціонеру, водій та пасажири подорожують з комфортом в будь-яку погоду. Проте як і будь-який механізм, з часом кондиціонер виходить з ладу та потребує обслуговування. Тож далі ми поговоримо про те, як саме слід обслуговувати автомобільний кондиціонер.

Заправка автокондиціонера

Чим заправляють автокондиціонер

Тип та кількість холодоагенту зазначені у сервісній документації або на табличці під капотом автомобіля. Переважно, це гази фреони:

До 1992 року в автокондиціонерах використовували фреон R12, який зараз заборонений через шкідливий вплив на озоновий шар. Визначившись з холодоагентом, рекомендується переконатись, що фреон сумісний з матеріалами, що використовуються в системі охолодження автомобіля.

Коли потрібно заправляти автокондиціонер

Виробники автомобілів встановлюють нормативи щодо заправки автокондиціонерів. Середній термін обслуговування кондиціонерів автомобілів складає 1-2 роки.

Коли машину придбано в салоні, кондиціонер заправляється 1 раз у 2-3 роки. При терміні служби автомобіля понад 7-10 років, автокондиціонер потребує щорічної заправки. Для виключення проблем з системою кондиціонування, рекомендується регулярна діагностика та чистка кондиціонера. Визначити, чи потрібна заправка автокондиціонера, можна, звернувши увагу на наступні фактори при увімкненому кондиціонері:

Заправка автокондиціонера а потребує наявності відповідного обладнання, яке знаходиться на станціях технічного обслуговування автомобілів. Але деякі власники авто віддають перевагу самостійному виконанню цієї процедури. Також, важливо регулярно перевіряти стан системи охолодження автомобіля, включаючи радіатор охолодження, патрубки, насоси та інші компоненти.

Як заправити автокондиціонер

Як самостійно заправити

Якщо ж ви все ж вирішили самостійно заправити автокондиціонер, вам потрібне наступне обладнання:

Основні етапи самостійної заправки кондиціонера:

 

Після етапу вакуумування та підключення манометричної станції, важливо також враховувати стан радіатора кондиціонера. Перед заправкою системи рекомендується перевірити, чи немає у радіаторі кондиціонера будь-яких пошкоджень або витоків. Це допоможе підтримати ефективну роботу кондиціонера та уникнути проблем з охолодженням.

Важливо уникати закачування зайвої кількості фреону та контролювати тиск під час цього процесу.