Пом'яте крило: ремонт чи заміна

Кузовні запчастини до автомобіля зазвичай служать довго, та приходять у непридатний для використання стан лише з двох причин — природна корозія, або сильні пошкодження. Недарма автомобільні інженери намагаються робити знімними ті елементи, що частіше псуються. Перш за все це передні крила. 

 

Пом'яте крило: ремонт чи заміна

 

Як підібрати автомобільне крило за потреби

Вартість автомобільного крила залежить від багатьох чинників:

Окрім цього потрібно враховувати каталогові номера виробників автомобіля, оскільки крила до однієї й тієї ж моделі, але різних років випуску, можуть мати зовсім різні кріплення та монтажні отвори. На ціну та доступність також впливає той факт, ким вироблене крило — оригінальним постачальником запчастин на конвеєр, чи сторонньою компанією.

Автомобільні крила: оригінал чи аналог

Обираючи оригінальне крило, водій може бути повністю впевнений, що воно точно підійде до автомобіля, всі геометричні параметри будуть чітко дотримані. До того ж якість оригінальних крил не викликає сумнівів, вони були зроблені на тому ж обладнанні та з того ж матеріалу, що й рідні крила.

Правда, у випадку купівлі оригінальних крил доведеться переплатити, оскільки ціна нового крила від виробника на 20-30% більша за запчастини для вторинного ринку. Експерти однозначно говорять, що переплата того варта, оскільки протягом терміну служби крило не буде іржавіти, на нього відмінно ляже ґрунт, фарба або лак.

Крила, які виробляють сторонні компанії, можуть бути цілком поміркованим вибором, оскільки їхня ціна значно нижче. Також такі кузовні запчастини можуть вимагати окремих додаткових доопрацювань. Нерідко буває, що після встановлення такого крила не співпадають зазори між панелями, або не підходять посадкові отвори чи кронштейни.

Пластикові та металеві крила

У кожного виду автомобільних кузовних панелей є свої недоліки — металічні крила можуть піддаватись корозії, якщо лакофарбове покриття неякісне, або метал заздалегідь не підготовлений, антикорозійний шар не нанесено у виробничих умовах. 

На багатьох сучасних автомобілях пластикові крила встановлюють вже з заводу, якщо вони не несуть великого навантаження та не є частиною силової структури кузова. Пластикові крила мають масу переваг:

Є й деякі мінуси, які спливають у тому випадку, коли доводиться міняти металеві крила на пластикові. По-перше, потрібно точно знати, з якого саме пластику виконано крило, адже не всі композити підходять для виготовлення кузовних елементів. 

По-друге, поверхня пластика потребує спеціальних лакофарбових та підготовчих матеріалів — ґрунту, шпаклівки, фарби. Зазвичай ті автомобільні фарби та шпаклівки, що застосовують на металевих кузовних запчастинах, не підходять, або підходять не до всіх пластиків.

Загалом металеві крила ремонтуються простіше, ніж пластикові, проте дорожче. Ремонт металевих кузовних панелей пов'язаний зі зварювальними роботами, рихтуванням, шпаклюванням. Пластик часто можна відновити не знімаючи з автомобіля значно швидше та дешевше. Проте, це залежить від характеру пошкодження.