Концентрат чи розбавлений антифриз: у чому різниця і що краще вибрати?

Автомобіль потребує антифризу цілий рік. Він допомагає захистити двигун від корозії, сприяє теплопередачі та запобігає формуванню іржі та опадів. У літній період захищає двигун від перегріву шляхом підвищення точки кипіння води в системі охолодження. У зимовий — запобігає замерзанню технічних рідин у системі. Охолоджувальна рідина прокачується по всьому блоку двигуна та підтримує постійну температуру.

Міняти антифриз потрібно кожні 2-5 років і після проведення деяких ремонтних робіт, наприклад заміни помпи. Терміни заміни визначає не виробник антифризу, а виробник транспортного засобу. Стосовно того, що краще вибрати концентрат антифризу чи готову до використання охолоджувальну рідину — вирішувати вам. Розглянемо, у чому різниця.

Концентрат або готовий антифриз: особливості та відмінності

Для автомобілів різних виробників і моделей є кілька типів антифризів, властивості яких відрізняються в залежності від основних компонентів і присадок, що використовуються. Різні склади бувають різних кольорів — від зеленого та синього до яскраво-рожевого. Але при виборі рідини не варто орієнтуватися лише на колір — кожен бренд використовує свою колірну класифікацію.

Деякі антифризи продаються у вигляді концентрованих форм, а інші є готовими до заливання рідини. Вони виконують ту саму роботу, але відрізняються різними концентраціями:

Для розведення концентрату потрібна така кількість води, при якій рідина не закипить передчасно та не замерзне. Під час розрахунку пропорцій обов'язково враховуйте умови експлуатації транспортного засобу.

Концентрат

Рідина

Температура застигання

35%

65%

-20 °C

50%

50%

-40 °C

65%

35%

-70 °C

Концентрат антифризу та охолоджувальна рідина однаково добре виконують основне завдання. Але вважається, що економічно вигідніше купувати концентрат.

Типи антифризу

Найпоширеніші: неорганічні (IAT), органічні (OAT) та гібридні органічні (HOAT).

Різним автомобілям потрібні різні типи антифризу. При виборі слід враховувати рекомендації виробника, зазначені у технічному посібнику та на наклейках під капотом авто.