Коли потрібно вмикати ближнє світло фар

Правила дорожнього руху чітко визначають, у яких випадках потрібно вмикати ближнє світло фар. Є поправки щодо пори року, тривалості світлового дня та погоди.

Коли потрібно вмикати обов'язково? Які варіанти освітлення можуть бути взаємозамінними, а які ні? Нижче відповіді на найпоширеніші запитання.

Чи потрібно вмикати фари вдень

Використовувати фари дальнього світла не потрібно. Що стосується денного та ближнього світла, то все залежить від місцевості та пори року.

Закон про ближнє світло фар також передбачає, які типи автотранспорту обов'язково повинні бути ввімкнені світлові прилади навіть вдень.

Якщо видимість гірша через погоду, вмикають фари проти туману.

Коли потрібно вмикати фари на автомобілях

У ПДР зазначено, що з 1 травня водії мають їздити з включеним ближнім світлом фар або ходовими вогнями при їзді за межами населених пунктів завжди, а не по сезону. Якщо в машині немає ДХВ, тільки тоді фари ближнього світла. Будь-які інші джерела світла не підходять для добового використання.

Тому, за містом потрібно обов'язково їхати із ближнім світлом фар.

В Україні штраф за вимкнене світло фар становить 425 – 510 грн.

Чи потрібно включати фари в місті

Немає чіткої вказівки щодо використання денного освітлення у місті. Тому, вмикати чи ні — вирішувати власнику авто.

Фари дальнього світла вмикати лише, коли на дорозі немає учасників руху. Коли з'являється зустрічна машина, водій має перемикнути світло на ближнє.

Використовувати світло дальнього світіння на відстані менше ніж 250 метрів до іншої машини — це порушення.

Денні ходові вогні (ДХВ)

Такі автолампи дозволяється використовувати тільки машинам, які рухаються вдень. Відповідно, денні вогні треба вмикати за тих самих обставин, що і світло ближньої дії.

Габаритні ліхтарі, навпаки, вмикати, якщо зупиняєтесь вночі. Ще можна ввімкнути ліхтарі, а ось фари денного світла заборонено. Якщо машина зламалася — сміливо вмикайте аварійку.

Ближнє світло фар чи денні ходові вогні ПДР чітко регулює. А керування транспортом з неробочими світловими приладами передбачає штраф.

Правильне освітлення допомагає убезпечити рух на дорозі, зменшити ризик ДТП. Тому подбайте про хорошу видимість вашої машини та справність всіх світлових приладів.