Як виявити проблемний двигун у вживаному автомобілі

Останнім часом ринок вживаних авто в Україні почав активно розвиватися. Це й не дивно, адже нині є велика кількість пропозицій із Європи, Азії та США. Проте разом із дешевим авто можна й придбати купу поломок, виправлення яких може коштувати як нова покупка. Особливу увагу варто звертати на двигун, адже на нього падає до 70% вартості авто. Сьогодні ми розкажемо, як визначити якість двигуна прямо під час огляду авто, та на що в першу чергу варто звернути увагу. 

Перевірка роботи двигуна на слух

Перше на що потрібно звернути увагу - це звук, який видає двигун після роботи. Якщо двигун справний і без жодних проблем - звук повинен бути рівномірним та сталим. Якщо ж звук нерівномірний (то гучніше, то тихіше) - потрібно звернутися до СТО. Тут може бути як заміна незначних деталей двигуна, так і дороговартісний ремонт. Важливо зауважити, що бензиновий і дизельний двигуни звучать по різному: бензиновий працює в одній тональності, тоді як дизельний гуркотить.

engine

Ретельний огляд двигуна

Якщо у вас є така можливість - краще пригнати машину до професійного СТО та провеститам ретельний огляд двигуна. Спеціаліст за допомогою свого обладнання та досвіду може вказати вам на ті проблеми, які неможливо помітити неозброєним оком. 

Проте якщо такої можливості немає - радимо виконати наступні дії:

  1. Проведіть зовнішній огляд агрегату. Зверніть увагу, чи не має на ньому пошкоджень, вм’ятин та деформацій. 
  2. Попросіть надати історію обслуговування силової установки, та ретельно проаналізуйте її.
  3. Попросіть власника зробити тест-драйв авто. Зверніть увагу, як саме працює двигун, чи не має незвичних звуків, яка витрата пального та чи не сильно він гріється.

Перевірка рівня масла в двигуні

При огляді обов’язково зверніть увагу на стан масла у двигуні. Якщо з агрегатом немає серйозних проблем, то змащувальна рідина має бути однорідного, жовто-коричневого кольору, без всяких домішок. 

Занадто темне та густе масло (яке до того ж може мати вкрай різкий запах), може свідчити про певну несправність апарату. Занадто рідке мастило вказує на потрапляння бензину, а світло-жовтий або білий колір - на витікання антифризу. 

Також якщо ви виявили металеву стружку - це означає що двигун вже відслужив своє і потрібно його міняти. 

Вид двигуна з верхньої частини

Доволі часто умільці чистять двигун перед продажем, щоб більше сподобатись потенційному клієнту. І якщо новачка такий хід ще може привабити, то досвідчений водій знає, що це погана ознака. Разом із брудом та пилом змиваються і сліди підтікання мастил та вихлопів, через що спершу їх важко буде виявити. 

Оглядаючи авто зверніть увагу на нижню частину двигуна, адже її зазвичай не можуть відмити так якісно. Якщо вона вкрай брудна, тоді слід ретельніше первіряти все авто. А загалом - якщо на кришці двигуна наявний невеликий шар пилу - тоді все ок, автовласник не намагався відмити агрегат. 

motor

Вихлопні гази: індикатори стану двигуна

І останнє на що варто звернути увагу - це вихлопні гази. Якщо автомобіль не має серйозних проблем - гази повинні бути безбарвного або білого кольору. Якщо ж колір вихлопу сірий або синій - авто бере забагато змазки (ну або ж власник бере участь в різних автошоу). Чорний дим вказує на несправність паливної системи.

Деякі перекупи навчилися перевіряти стан двигуна за допомогою аркушу паперу. Для цього потрібно піднести папір до вихлопної труби та запустити авто. Якщо двигун не проблемний - він буде відгинатися рівномірно та аркуш не буде забрудненим. Якщо ж він відгинається нерівномірно - тоді агрегат потрібно ремонтувати. 

А більше корисних порад щодо ремонту і обслуговування авто ви знайдете в нашому блозі VB Avto. Крім того, у випадку несправності вашого авто ви завжди можете звернутися в наш магазин та підібрати необхідні комплектуючі. Наш асортимент налічує близько 2,5 млн товарів від 2 000 брендів, серед яких такі лідери ринку автозапчастин як Bosch, BMW, Chrysler та SKF.