Як відновити світло у квартирі під час тотальних відключень

Ворожі атаки на енергосистему України завдали серйозної шкоди навіть простим громадянам. Втім, українці не з тих, хто буде панікувати, Перемога все одно за нами. Експерти магазину запчастин VBavto мають декілька варіантів виходу з темряви навіть у звичайній квартирі багатоповерхівок.

Що робити, коли надовго зникає світло

Мешканці приватних будинків завжди мають змогу використовувати придбаний або орендований бензиновий генератор. Проблема у тому, що його можна встановлювати тільки поза житловими приміщеннями. Краще на дворі. Ми розуміємо, що вихлопні гази від двигуна генератора можуть призвести геть до летальних випадків. Декілька таких вже зафіксовано ДСНС.

Друга проблема — ціна бензинового генератора. У середньому він коштує від 20 тисяч гривень, не кожна родина може потягнути таку суму одразу. До того ж треба подбати про паливо та мастило для двигуна та мати певний досвід у його обслуговуванні, запуску, підключенню ремонту тощо.

Мешканці багатоповерхівок зазвичай не розглядають такої можливості взагалі з наведених вище причин. Але вихід завжди знайдеться. Ось один з них.

Відновлюємо електрику за допомогою інвертора

По-перше, інвертор це прилад, який змінює напругу. У нашому випадку він має перетворити 12 V на 220 V. Найпростіший інвертор обійдеться у 1200-1600 гривень. Це не захмарні гроші, тим більше для такої задачі. Але важливо зауважити, що потужність інвертора має становити мінімум 4 кВт, а краще більше.

По-друге, нам потрібний автомобільний акумулятор, заряджений до відбою, тобто, він має видавати мінімум 12,5 вольтів. Ємність акумулятора має бути якомога більшою, скажімо, 100 АН. Також буде потрібний зарядний пристрій для акумулятора. У продажу їх багато, кожен може обрати свій варіант згідно з доступними фінансами.

Система під'єднується наступним чином:

  1. Під'єднуємо комплектні дроти до інвертора, вони мають бути з затискачами будь-якого типу для клем акумулятора.
  2. Слідкуємо за полярністю та з'єднуємо АКБ та інвертор.
  3. Для заощадження електроенергії бажано подати живлення лише на необхідний прилад (комп'ютер, котел опалення тощо).
  4. У випадку, коли треба подати струм на всю кімнату чи квартиру, використовуємо подовжувач з двома звичайними вилками на обох кінцях. Одну з вилок під'єднуємо до інвертора, іншу — до будь-якої розетки. При цьому важливо вимкнути автомати (або пробки) на вході електрики у квартиру.

Останній варіант може швидко посадити акумулятор, тому для освітлення краще використовувати ліхтарі зі своїми акумуляторами, ноутбук може використовувати вбудовану батарею, інші споживачі можна під'єднати за допомогою подовжувача відповідної довжини.

Варто зауважити, що звичайний автомобільний акумулятор розрахований для експлуатації на відкритому просторі при постійному обвітренні. Адже автоакумулятор при роботі виділяє водень. Він розщеплює воду на кисень та водень і виводить їх за межі корпусу. Тому, в закритому приміщенні та без руху, прилад накопичує випари в одному місці, чим додає загрози організму.

Ми рекомендуємо, в квартирі, чи в будь-якому іншому закритому просторі, використовувати акумулятори AGM. Акумулятори системи AGM мають додаткову сітку (пористий матеріал), яка утримує кислоту та не дає їй розтікатися. Герметичний корпус дозволяє використовувати такі батареї у приміщеннях, де постійно перебувають люди. Вони стійкі до глибоких розрядів та мають тривалий термін служби - до 12 років.