Як вибрати пильовик зовнішнього шарніра рівних кутових швидкостей

В каталозі автомобільних запчастин інтернет магазина VBavto можна знайти десятки пропозицій щодо вибору шарніра рівних кутових швидкостей (ШРКШ).

Як вибрати пильовик зовнішнього шарніра рівних кутових швидкостей

Більшість цих запчастин постачаються у повному комплекті для встановлення, куди входить:

Зазвичай цього комплекту вистачає, аби швидко та кваліфіковано замінити шарнір. Але з часом деякі запчастини можуть зношуватись або руйнуватись, що призводить виходу з ладу всього шарніра. 

Першочергово це стосується пильовика, оскільки саме він захищає механізм ШРКШ від вологи, пилу та бруду, а також утримує всередині мастило для шарніра. Тому його справність та відповідний стан грають дуже важливу роль у подовженні ресурсу трансмісії автомобіля.

Коли та навіщо міняти пильовик ШРКШ

Термін експлуатації пильовика зовнішньої чи внутрішньої гранати не регламентовано. Це означає, що він може служити нарівні з самим шарніром, а може зноситися вже через 5-10 тисяч км пробігу. Все залежить від його якості та умов експлуатації.

Непридатність пильовика до використання визначається тільки візуально. Тобто, пильовик потрібно міняти, якщо помічено:

Точність виготовлення запчастини також впливає на якість пильовика. Але попри все слід звертати увагу на матеріал, з якого виготовлено пильовик ШРКШ.

Коли та навіщо міняти пильовик ШРКШ

Який матеріал пильника ШРКШ вибрати

Для того, аби пильовик виконував свої захисні функції вправно, він має відповідати декільком вимогам:

  1. Механічна міцність.
  2. Еластичність.
  3. Стійкість до різких температурних коливань.
  4. Здатність витримувати високі та низькі температури без втрати властивостей.
  5. Стійкість до агресивних рідин та мастил.

Загалом цим критеріям відповідають три поширені матеріали: термопластичний еластомер (TPE), рідкий силіконовий каучук (LSR) і неопрен.

Який матеріал пильника ШРКШ вибрати

Термопластовий пильовик ШРКШ

Термопласт належить до класу кополімерів, які складаються з матеріалів, що мають як термопластичні, так і еластомірні властивості. Переваги TPE включають його здатність розтягуватися до помірних подовжень і повертатися до своєї майже первісної форми, створюючи довший термін служби та кращий механічний діапазон порівняно з іншими матеріалами.

Термопласт дешевий, тому що його відносно легко використовувати у виробництві, і з нього можна формувати компоненти, які зміцнюються і тримають форму після затвердіння без використання хімічного зв'язку. Загалом вважається оптимальним вибором за ціною та якістю.

Силіконові пильовики (LSR)

Рідка силіконова гума (LSR) — це термореактивний матеріал, який відомий своєю надзвичайною гнучкістю, термо- та хімічною стійкістю. LSR піддається хімічній реакції зшивання шляхом змішування двох компонентів матеріалу, зазвичай рідких, в інжекційній камері та подачі тепла до форми. 

Цей процес утворює зв'язок, який неможливо розірвати, забезпечуючи незворотну міцність і форму після затвердіння. Силіконові пильовики дещо дорожчі, проте еластичніші, міцніші та менше реагують на низькі температури.

Неопренові пильники для гранати

Неопрен (маркування CR) являє собою синтетичний каучук, відомий своєю універсальністю та довговічністю. Він стійкий до тепла, масла, атмосферних впливів і більшості хімічних речовин, що робить його гарним вибором для кожухів та пильовиків, де потрібен матеріал, що витримує суворі умови.

Для швидкої заміни пильовиків спеціалісти рекомендують застосовувати призначені для цього знімачі, які можуть безпечно розтягувати пильовик до 100 мм, що значно спрощує встановлення.