Як не помилитися з гальмівною рідиною: все, що потрібно знати

Гальмівна рідина - один із ключових елементів, що впливає на безпеку авто. Саме завдяки їй в гальмах утворюється тиск, що дозволяє зупиняти авто в разі необхідності. Враховуючи це, потрібно серйозно поставитись до вибору рідини, інакше це негативно відобразиться на вашому авто. Тож ми поговоримо про те, на що звернути увагу при виборі рідини для гальмівної системи

Які бувають типи гальмівної рідини?

Всього розрізняють 4 сучасні типи рідини для гальмівної системи:

Перед вибором конкретного типу гальмівної рідини зверніться до керівництва з експлуатації власного авто, щоб знайти підходящий варіант. 

гальмівна рідина

На що слід звертати увагу при виборі рідини

В'язкість

Важливий параметр з точки зору температури навколишнього середовища. До прикладу, якщо авто експлуатується у теплому кліматі, йому потрібна гальмівна рідина з високою в’язкістю. І навпаки - використання в холодних широтах потребує менш в’язкої рідини. Занадто, або недостатньо в’язка рідина зменшує ефективність гальм.

Температурний діапазон

Цей параметр вже більше відноситься до внутрішньої температури роботи. Чим більше даний діапазон - тим краще. Як правило - він вказується на етикетці виробу.

Хімічна нейтральність

Важливо, щоб рідина не розїдала деталі гальмівної системи, такі як силіконові патрубки. Також вона повинна мати антикорозійні властивості. В іншому випадку, доведеться проводити заміну всієї гальмівної системи.

Гігроскопічність

Даний параметр характеризує здатність рідини поглинати вологу з повітря. Поглинання вологи зменшує ефективність та скорочує час до заміни рідини. Чим нижчий показник гігроскопічності, тим краще. 

При виборі надійної гальмівної рідини важливо також враховувати сумісність з термостатом та корпусом двигуна. Термостат відповідає за регулювання температури охолоджувальної рідини, а корпус забезпечує його надійне функціонування. Вибір відповідної рідини, яка підходить для роботи з цими компонентами, допоможе забезпечити оптимальну ефективність та довговічність системи охолодження двигуна.

Коли потрібна заміна гальмівної рідини

Як правило, заміну слід проводити через 1-2 роки, в залежності від рекомендацій виробника. Проте цей показник може варіюватися в залежності від стану.  Як правило, коли колір рідини стає мутним або в неї потрапляє волога - потрібно провести негайну заміну. В іншому випадку це сильно вплине на ефективність гальмівної системи. Також важливо звернути увагу на комплектуючі системи охолодження, оскільки вони також впливають на роботу автомобільної системи і можуть відігравати важливу роль у забезпеченні безпеки на дорозі, включаючи стан гальмівної рідини.

Як вибрати гальмівну рідину

Гальмівну рідину яких брендів слід обрати

Крім вищезгаданих характеристик, чималу роль відіграє і виробник. Краще обрати добре відомий бренд і заплатити більше, ніж потім мати проблему із всім авто. Беззаперечним лідером на ринку гальмівних рідин є німецький концерн Bosch. В трійку лідерів також входять Motul та Febi Bilstein. Всі вони мають чудові характеристики та вже давно зарекомендували себе на ринку автозапчастин. Замовити їх можна у нашому інтернет-магазині, VBavto. Крім гальмівних рідин, тут ви знайдете ще понад 2,5 мільйона комплектуючих від понад 2000 брендів.