Гальмівні диски для автомобіля: різновиди, догляд та поради з вибору

Одним із найважливіших елементів авто, що прямо впливає на безпеку водія і пасажирів, є гальмівна система, в тому числі гальмівні диски. Тож кожен водій повинен знати, які бувають різновиди гальмівних дисків та як за ними доглядати, щоб вони не підвели у критичний момент. Далі ми поговоримо про те, які бувають різновиди гальмівних колодок та як їх потрібно обслуговувати.

Різновиди гальмівних дисків

Типи гальмівних дисків за матеріалом: металеві, органічні, керамічні

В залежності від матеріалу виготовлення, гальмівні диски поділяють на 3 основні типи.

гальмівні диски

Розміри та конструкція гальмівних дисків

Щоб вибрати підходящий розмір та діаметр виробу, зверніться до сервісної книжки автомобіля. Якщо ж такої можливості немає - скористайтеся пошуком в інтернеті за VIN-кодом. В ідеалі диски мають збігатися з колодками по мірі зносостійкості, якості і бренду. В іншому випадку це призведе до швидкого виходу з ладу всієї гальмівної системи. 

Щодо типу конструкції, то виділяють 4 різновиди:

Важливо також врахувати, що моделі з насічками та перфорацією більш вибагливі в плані догляду, але дають кращі результати гальмування в складних умовах експлуатації. 

гальмівний диск

Поради з вибору гальмівних дисків

Ось декілька порад яких вам слід дотримуватися при виборі гальмівних дисків: 

  1. Врахуйте тип їзди: якщо ви спокійний водій і в основному пересуваєтесь по місту, вам вистачить звичайного комплекту з невентильованих і вентильованих металевих дисків, оскільки вони дешеві, прості в експлуатації та мають значний ресурс (від 30 до 100 тисяч км пробігу, чого вистачить на кілька років експлуатації). Якщо ж ви полюбляєте швидкість - однозначно обирайте керамічні диски, адже вони вони гарантують краще зчеплення та вищу безпеку. 
  2. Наступний показник - це бюджет. Адже купівля нового комплекту гальмівних дисків - задоволення не з дешевих, проте й економити на безпеці не варто. Врахуйте ваше фінансове становище та тип їзди, перш ніж зробити вибір. 
  3. І останнє, на що варто звернути увагу - це виробник. Краще обрати перевіреного виробника та постачальника, які турбуються за свою репутацію, та переплатити, ніж  потім мати неприємні наслідки.

А знайти якісні гальмівні диски онлайн та за вигідними цінами можна у нашому магазині VB AVTO. Тут представлені 900 моделей від різних виробників. Крім того, ми є офіційним партнером найбільшого виробника запчастин у світі - Bosch. Крім гальмівних дисків, ви зможете знайти й інші комплектуючі, необхідні для ремонту та комфортного обслуговування вашого авто. Також, для постійних клієнтів та оптових покупців ми маємо різноманітні програми лояльності.