Двигуни на Деу Ланос: який краще та дешевше в експлуатації

Це один з найпопулярніших автомобілів в Україні. Багато хто починав з нього свою водійську кар'єру, а хтось і досі не хоче розлучатись з уже немолодим Деу Ланос. В Україні ця модель представлена значно ширше, аніж в інших країнах. 

Наприклад, на вторинному ринку можна знайти Ланоси аж з чотирма різними двигунами на вибір. Який двигун вигідніший та менше ламається, дешевше обходиться власнику, знають експерти магазину запчастин VBavto.

Двигуни на Деу Ланос: який краще та дешевше в експлуатації

Які мотори ставили на Деу Ланос

Модель двигуна, який встановлюється на бюджетний автомобіль, дуже важлива, оскільки саме від нього залежить паливна економічність та витрати на ремонт. Щодо витрати бензину або газу, всі двигуни на Ланос чи Сенс виглядають практично однаково. Нижче середня паспортна витрата пального для двигунів Daewoo Lanos/Sens. 

На вторинному ринку України Ланоси у різних модифікаціях оснащувались у різні роки такими двигунами:

  1. 1.5-літровий 8-клапанний 86-сильний бензиновий двигун A15SMS. Цей мотор встановлювали також на Шевроле Авео з індексом F15S та Деу Нексія. Витрата пального становить 6.7 л/100 км у змішаному циклі.
  2. 1.4-літровий мелітопольський мотор МеМЗ 317 потужністю 77 сил. Фактично це двигун від Деу Сенс зі збільшеним з 1300 кубів об'ємом. Витрата пального, як на Ланос 1.4, так і на Сенс 1.3 становить близько 6 л/100км.
  3. 1.6-літровий 16-клапанний двигун A16DMS (або F16D3 для моделей Шевроле) потужністю 106 сил. Це ліцензована копія двигунів Opel Z16XE з двома розподілвалами. Найпотужніший у лінійці моторів Ланос, проте у змішаному циклі просить 7-7.5 л на сотню.
  4. Китайський мотор Acteco SQR477F став несподіванкою під капотом Ланосів. 1.5-літровий 16-клапанний двигун потужністю 109 сил встановлювали з 2011 року. Такий же мотор у Запоріжжі ставили на ЗАЗ Форза. На вторинному ринку їх небагато, відгуки про цей агрегат прохолодні, але його плюси — потужність, ланцюговий привід ГРМ та витрата пального на рівні 7 літрів.

Газ на Ланос з будь-яким бензиновим двигуном — найліпший шлях, аби заощадити на пальному. Встановлення ГБО на Daewoo Lanos дозволить зекономити близько 30-40% витрат, якщо користуватись машиною активно. В службі таксі, наприклад.

Які мотори ставили на Деу Ланос

Проблеми з моторами Daewoo Lanos. Який надійніше

Потрібно розуміти, що всі двигуни, що ставили у кузови Ланосів, родом з минулого століття, це масові мотори для найпопулярніших брендів — Опель, Шевроле, Деу, ЗАЗ. З одного боку, це гарантує, що запчастин для моторів дуже багато від маси сторонніх виробників, також є повний асортимент комплектів для ремонту від General Motors, оригінал. Всі моторні комплектуючі — у бюджетному ціновому сегменті.

З іншого боку, конструкція агрегатів не нова, тому ресурс витратних запчастин дещо менший, ніж у моторів останніх років. Наприклад, виробник давав гарантію га двигун від Чері (ЗАЗ Форза) Acteco SQR477F лише 10 тисяч км пробігу. Це найнижчий показник на ринку. Саме тому перед купівлею Ланоса варто проаналізувати найпроблемніші двигуни.

Загалом 1.5-літровий 8-клапанний мотор цілком надійний та простий в обслуговуванні. Зауважень до нього небагато:

Решта проблем стосується зазвичай поганого пального та моторних олив. Ці проблеми характерні для всього сімейства корейських двигунів, проте найнадійнішим та найпростішим в ремонті вважають 1.5-літровий мотор A15SMS.