Чому важливо вибрати правильний антифриз

Вибір якісного антифризу для системи охолодження двигуна — надзвичайно важлива справа. Річ у тім, що двигун внутрішнього згорання витрачає лише близько 30% ефективно, тобто безпосередньо на рух. Решта енергії перетворюється на вихлопні гази та відведення тепла. 

Якщо тепло не буде відводитися ефективно, мотор просто вийде з ладу через систематичний та нерівномірний перегрів. Який саме антифриз буде працювати найефективніше, знають фахівці магазину VBavto.

Чи впливає колір антифризу на вибір

Охолоджувальну рідину для будь-якого автомобіля вибирають за характеристиками та її складом. Дуже важливо пам'ятати, що вибір антифризу ні в якому разі не має залежати від кольору. Це розповсюджена та дуже небезпечна нісенітниця, оскільки будь-який антифриз — це прозора безбарвна рідина. Барвники додає виробник на власний розсуд та часто-густо на замовлення провідних автовиробників та дилерських мереж.

Наприклад, преміальний антифриз Coolstream Premium постачається на конвеєри Форд у вигляді рожевої рідини, а на заводи Mercedes-Benz, GM, Mazda, Opel він же приходить у рожевому вигляді. Для більшості заводів VAG (Skoda, Volkswagen тощо) його фарбують у синій колір, а для Вольво — у жовтий. 

Зворотний приклад —  антифриз Coolstream Hybrid Extra зеленого кольору. Це гібридна силікатна рідина, що відповідає специфікаціям VAG G11 (VW-TL-774-C). Тим же часом зелена рідина Coolstream A-110 — фосфатний лобрідний антифриз, який ні в якому разі не можна змішувати з Coolstream Hybrid Extra та й з іншими зеленими рідинами, які не підходять за складом.

Властивості та маркування антифризів. Коротко про головне

Аби не заглиблювати звичайного користувача у хімічні нетрі та фізичні властивості охолоджуючих рідин, їх виробники зазвичай вдаються до маркетологічних хитрощів. Або навіть впроваджують власні стандарти, як це зробив Фольксваген наприкінці 90-х років.

Зараз ці антифризи відомі всім специфічним маркуванням з літерою «G». Щоправда, не всі рідини дійсно відповідають цим стандартам. Для того, аби мати можливість помічати свою продукцію допусками VAG, виробнику потрібно пройти сертифікацію у спеціалістів Фольксваген Груп. З усім тим, усі антифризи, що знаходяться у каталозі магазину VBavto, цей сертифікат отримали.

Обираючи антифризи, дуже важливо знати допуски виробника двигуна. Ці допуски вказують на етикетці каністри, якщо вони дійсно отримані. Наприклад, зелена рідина Febi Bilstein має допуск Renault Glaceol RX Type D, а антифриз Swag G++ відповідає вимогам Фольксваген VW-TL-774-G.

Отже, найкращі антифризи у кожній категорії рідин за складом:

  1. Антифризи з допуском G11 — це ті, що відповідають вимогам виробника VAG VW-TL-774-C. Призначені для старих двигунів випуску до кінця 90-х років. Кращі з них — FEBI BILSTEIN (172003), SWAG 99 90 2374 та HEPU (P999-GRN).
  2. Серед карбоксилатних антифризів G12 (специфікація VW-TL-774-D) варто виокремити HEPU (P999-G12-005), FEBI BILSTEIN (172007), AKVILON ULTRA (3013AR10).
  3. Оновлена специфікація карбоксилатних рідин G12+ (VW-TL-774-D) представлена рідинами FEBI BILSTEIN 172010, SWAG 99919400.
  4. Найсучасніші лобідні антифризи, що відповідають специфікації Фольксваген G12++ (VW-TL-774-G) краще обирати серед FEBI BILSTEIN 37400 або SWAG 30937401.

Втім, потрібно розуміти, що всі антифризи з літерою G свідчать про сертифікацію лише для автомобілів концерну VAG. Більше ні про що ця літера не говорить та не є гарантією сумісності антифриза з автомобілями, наприклад, Ford або Toyota. Якщо виникають сумніви у виборі рідини для конкретного двигуна, варто проконсультуватись з нашими менеджерами.