Чи трансформують електромобілі ринок запчастин

Світовий тренд на екологічність та тотальну електрифікацію транспорту продовжує набирати обертів. Вже зараз низка автовиробників заміняє свої легендарні моделі бензинових авто на електричні аналоги, а до 2035 прогнозується, що ринок нових електрокарів займатиме від 95 до 100% продажів. Проте окрім купівлі нових авто потрібно буде ще їх і обслуговувати, а також нікуди не зникнуть традиційні автівки із двигунами внутрішнього згорання. Тому потрібно розуміти, як зміниться ринок запчастин із зростанням електрифікації транспорту. 

Обслуговування електричних авто порівняно з бензиновими та дизельними

Однією із переваг електротранспорту, якою обумовлюють їх вищу вартість покупки, є менша (приблизно на 30%) потреба в технічному обслуговуванні авто та менше використання розхідних матеріалів. Це й не дивно, адже електричні автомобілі відрізняються простотою своєї конструкції. Відсутність складних систем згоряння та масляного обслуговування зменшує потребу  в технічному обслуговуванні. Також зменшується витрата розхідних матеріалів, таких як масла та паливо. 

Проте це не означає, що електрокари не матимуть жодних розхідників. Замість масляних фільтрів і свічок запалювання, вони вимагатимуть регулярної перевірки та обслуговування електричної системи, батареї та електромотора. Окрім того, збільшення рівня технологічності авто вимагатиме обслуговування і програмного забезпечення. 

Зміни в попиті на запчастини

За прогнозом автоекспертів, ось які зміни очікують на ринок запчастин у найближчому майбутньому:

  1. Зменшення попиту на запчастини: Прогнозується падіння попиту на комплектуючі для бензинових авто, а особливо на ДВЗ та трансмісії в районі 50%, проте все ж вони займатимуть значну частину ринку.
  2. Збільшення попиту на батареї та електромотори: Прогнозується різке збільшення попиту на електромотори та батареї. Крім того, затребуваними стануть і послуги з їх технічного обслуговування.
  3. Розширення ринку електричних компонентів: Також зростуть в попиті такі компоненти як контролери, сенсори та електроніка.

Зміни в сервісі СТО після електрифікації транспорту

  1. Очікується поява спеціалізованих СТО із відповідними фахівцями, які спеціалізуватимуться на обслуговуванні електромобілів..
  2. Розширення програм обслуговування від автовиробників, покращення сервісу та логістики запчастин.
  3. Оптимізація обслуговування через віддалений доступ. Використання технологій IoT дозволить моніторити стан авто та вчасно діагностувати проблеми через віддалений доступ, що полегшить обслуговування.

Висновок

Електрифікація транспорту однозначно змінить ринок запчастин та послуг СТО, тож важливо до цього підготуватися. Розвиток технологій електричних автомобілів створить нові можливості для галузі транспортного обслуговування, додавши ряд нових послуг та змінивши деякі вже наявні.